Maskinisten NR 1 2024 Reportage 5
JN:S ENTREPRENADMASKINER
"Det har alltid fungerat bra med Maskinia”
Hydraulhammaren möjliggör återanvändning av betong.
"Den är större med ett skapligt spett och slår mycket bättre än den andra, så jag är verkligen nöjd"
När det var dags för en ny hydraulhammare slog Jonny Nilsson på JN:sEntreprenadmaskiner i Borlänge till på en riktig värsting – en Epiroc HB3600
på nästan fyra ton.
– Jag är riktigt nöjd med den, säger han.
Jonny Nilsson har jobbat med maskiner sedan tonåren och har hunnit med att göra det mesta inom branschen under de snart 50 år han varit verksam. Idag har han sex maskiner i bolaget och inhyrd arbetskraft vid behov. Han är något av en mångsysslare i branschen, men arbetar mycket åt SSAB i Domnarvet med att krossa främst betong så att den sedan kan återanvändas – en nisch han är ensam om i trakten.
Eftersom betongen är riktigt hård emellanåt får hammaren jobba ordentligt. Och en riktigt tung hammare kräver så klart en kraftig maskin. Därför sitter den på en av de större maskinerna på marknaden, en Case CX490D på över 50 ton, en mångsidig maskin som får jobba hårt även inom andra områden.
Tidigare hade Jonny en mindre hammare av ett annat märke, och han märker en rejäl skillnad med Nytillskottet från Epiroc.
– Den är större med ett skapligt spett och slår mycket bättre än den andra, så jag är verkligen nöjd, säger Jonny.
Han har också många andra tillbehör till sina maskiner, som till exempel en magnet som skiljer armeringen från den krossade betongen för att underlätta inför återanvändningen. Även om det här är Jonnys första köp från Maskinias återförsäljare RF Maskin har han varit återkommande kund hos Maskinia under en lång tid.
– När jag köpte Casen som hammaren sitter på köpte jag tre maskiner på ett bräde, och en massa tillbehör. Det har alltid fungerat bra med Maskinia, säger han.
Tillsammans med våra kunder bygger vi framtida sverige
Våra strategiska grundstenar
- Kompletta leveranser med kunderna i centrum
- Engagerade och kompetenta medarbetare
- Framåtanda är vår vardag, det driver utveckling